05.04.12

Humus - tas nav sarežģīti

Vakar izmēģināju uztaisīt humusu mājas apstākļos - sanāca gardāk nekā cerēts. Pēc savas būtības humus ir vārītu turku zirņu biezputra, kurai var pievienot dažādas garšvielas, lai piedotu tam interesantākas garšas nianses. Tas ir šķiedrvielām bagāts un veselīgs ēdiens. Recepti noskatījos raidījumā "Lapsa Virtuvē".

Recepte ir visai vienkārša:

Humusam:
  • Aunazirņi (Turku zirņi) – 300g
  • Ķiploka daiviņas – 2 – 5 gab.
  • Citrons – ½ gab
  • Koriandrs – 1 tējkarote
  • Muskatrieksts – 1/5 gab.
  • Kardamons – 2 sasmalcinātas pākstis bez miziņas (vai šķipsna maltā)
  • Sāls, pipari – pēc garšas
 Tahini pastai:
  • Sezama sēklas – 100g
  • Olīveļļa – 50 ml
Pagatavošana:

Zirņus uzbriedina aukstā ūdenī vairākas stundas. Kad tie uzbrieduši, vāra tajā pašā ūdenī un liek nostāvēties, kamēr taisa tahini pastu. Ūdeni nenolej, lai humus nesanāktu pārāk sauss.

Tahini pasta tiek gatavota no zeltaini apgrauzdētām sezama sēklām, kas sablendētas ar olīveļļu. Sezama sēklas apgrauzdē uz pannas, bet tas ir jādara uzmanīgi, jo tās ātri piedeg.

Tahini pastu liek katlā pie novārītajiem zirņiem, uzber sāli, piegriež smalki sakapātu ķiploku, pievieno sulu no pus citrona. Tad pievieno arī citas garšvielas – koriandru, muskatriekstu un kardamonu. Ja kāda no tām negaršo, var arī iztikt bez garšvielām. Visu kārtīgi sablendē līdz viendabīgai masai. Lai pasta sanāktu treknāka, var pievienot 200ml olīveļļas, bet man patika arī bez.

Pasniegšana:

Pasniegt var gan siltu, gan aukstu. Tradicionāli to pasniedz ar pitas maizi. Es pitas maizes vietā izmantoju meksikāņu tortillas. Bet varianti var būt dažādi, kā nu kuram garšo, piemēram, ar dārzeņiem vai uzsmērētu uz maizes.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru