23.01.13

Cilvēki, kam bail no sniega

Dzīve Anglijā reizēm mēdz būt uzjautrinoši absurda. Šeit cilvēkiem ir bail no pirmā sniega. Visu nedēļu šī tēma ir izraisījusi apjukumu, haosu un arī smieklu un joku vilni no cilvēkiem, kam sniegs šķiet visai tīkams.

Lieta tāda, ka pirms nedēļas Anglijā beidzot sāka snigt. Nekas jau traks nav - pāris centimetri mīksta, lipīga sniedziņa. Janvārim jau nu vajadzētu būt "baltam", bet katru gadu šeit sākas masu panika. Acīmredzot, cilvēki cer, ka sniega tomēr nebūs, un katru gadu ir šoks, kad no debesīm krīt sasalušais ūdens (kas būtu pierasta lieta šķidrā agregātstāvoklī). Pēkšņi vairs nekas nestrādā kā nākas - viss sākas ar ceļiem - transports nespēj kursēt ierastā ritmā. Vilcieni un autobusi kavējas vai vispār tiek atcelti. Lidmašīnas nevar ne pacelties, ne nolaisties. Cilvēki netiek uz darbu. Darbiniekus jālaiž mājās ātrāk, lai nav jāapmaksā palikšana viesnīcās. Veikali un citas iestādes tiek slēgtas ātrāk vai vispār nestrādā. Tādas ir sniega dienas šeit.

Galvenā problēma ir sniega novākšanas ekipējuma trūkums. Tas izskaidrojams ar to, ka tā uzturēšana visa gada garumā prasa milzīgus līdzekļus, kas ne vienmēr attaisnojas, ja ņem vērā, ka sniegs parasti turas vien 2-3 nedēļas visa gada laikā. Otra lieta ir ziemas riepu trūkums. Braukt pa sniegu māk tikai daži, un tie paši pārsvarā ir iebraucēji no Austrumeiropas. Skumji un uzjautrinoši vienlaicīgi. Mans logs ir vērsts uz vienu no galvenajiem ceļiem un pirmajā sniega dienā var dzirdēt (un arī vērot) spolētājus - ir bijuši gadījumi, kad braucēji iestrēgst uz ceļa un netiek uz priekšu. Ir attapīgāki braucēji, kas palīdz arī citiem. Vienreiz redzēju, kā taksists palīdzēja iesprūdušajam bēdubrālim - ieteica zem riteņiem palikt mašīnas paklājiņu, lai tiktu ārā no bedres.
Līdzīgi manējiem :)

Kopumā pasākums ir visai jautrs. Cilvēkus, kas nākuši no sniegotām valstīm viss šis pamatīgi uzjautrina. Arī šobrīd ārā valda ziemas pasaka. Par godu sniegam un slapjdraņķim esmu beidzot iegādājusies smukus melni punktainus gumijniekus, kas glābj manus ādas zābakus no iznīcības sāls, smilšu un sniega žļurā. Šobrīd veikalos tie ir uz izķeršanu un uz ielas tā ir aktuālākā mode. Tad nu iedzeršu kafiju par godu ziemai un tam, ka arī šeit uz īsu laiku mēdz būt citas sezonas izņemot rudeni.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru