18.01.13

Grāmatas manā dzīvē


Vēlējos atgriezties pie sava pirmatnējā plāna dalīties ar savu ceļojumu grāmatu pasaulē. Pēdēja gada laikā pamatīgi pievērsos grāmatu (īpaši bērnu grāmatu) lasīšanai. Manuprāt, grāmatas ir viena no tām lietām, kas ir vajadzīgas katram sevi cienošam inteliģentam. Tās palīdz mums komunicēt ar cilvēkiem, kurus mēs savādāk nekad nesatiktu, iepazīt pasauli no cita skatu punkta, uzzināt par nereālām pasaulēm, kuras dzīvo mūsu iztēlē, vai vienkārši padarīt mūsu dzīvi piedzīvojumiem bagātu. Pasaule nav plakana, tai ir neskaitāmas dimensijas. Grāmatas darbojas kā portāli uz šīm vēl nezināmajām, neizprastajām perspektīvām.
2012. gadā man bija izdevība pievērsties vairākām grāmatu sērijām, kas man likās iedvesmojošas un interesantas. Es nekad necīnos ar grāmatu, ja tā mani nesaista. Nevaru teikt, ka esmu literatūras eksperts, esmu lasījusi arī no literārā viedokļa pilnīgi briesmīgas grāmatas, tomēr gribu padalīties ar savu pieredzi. Man patīk tādas grāmatas, kas iedvesmo uz rīcību, kas liek izkustēties un saprast, ka dzīve ir daudz interesantāka un skaistāka nekā var reizēm likties.

Pirmā grāmatu sērija, kas, manuprāt, ir savā veidā ģeniāla un ar to vajadzētu iepazīstināt savus bērnus, ir Hollojas Blekas un Tonija DiTerlizzi "Spaidervikas hronikas". Pamata stāstā ir 3 ilustrētas grāmatiņas par bērniem, kas pārvācas uz dzimtas māju un tur atklāj, ka pasaku tēli nebūt nav tikai iztēles auglis. Goblini, mājas gariņi un fejas ir īsti un dzīvo mums līdzās, tika mēs tos neredzam. Bērni atrod sava senča Artūra Spaidervika sarakstīto pārdabisko būtņu enciklopēdiju un tad sākas lielie piedzīvojumi, jo ļaunais goblinu karalis par katru cenu vēlas šo grāmatu iegūt, jo ar tās palīdzību varēs paverdzināt visas citas pārdabiskās būtnes. Protams, bērniem grāmata ir jāpasargā un goblinu karalis jāuzvar. Grāmatu sērijai ir  arī turpinājums, kurā iesaistīti jau citi bērni un viņu uzdevums ir ne mazāk bīstams - tikt galā ar negantajiem uguni spļaujošajiem milžiem un vēlāk vēl ļaunākajiem pūķiem. Papildus fani var iepazīties ar visām pārdabiskajām būtnēm caur krāšņo enciklopēdiju. Grāmata ir īpaši jauka, jo tajā ir daudzi skaisti attēli un to ir viegli lasīt.

Otra grāmatu sērija bērniem un jauniešiem, kas man personīgi likās nedaudz naiva, bet interesanta, ir Lemonija Sniketa "Nelaimīgo notikumu sērija". Grāmatas galvenie varoņi atkal ir bērni, kuru nedienas sākas ar to, ka viņu vecāki iet bojā ugunsgrēka laikā. Bāreņi nonāk sava tēvoča Olafa apgādībā, bet izrādās, ka viņu tēvocis nebūt nav gādīgs onkulis, kurš grib uzņemties rūpes, bet gan ļauns, nežēlīgs un mantkārīgs aktieris, kas vēlas par katru cenu iegūt bāreņu milzīgo bagātību, ko viņi mantojuši no saviem vecākiem. Kad viņa ļaunie nodomi nāk gaismā, bērni tiek nodoti citu attālu radinieku apgādībā, tomēr katru reizi Olafs uzrodas atkal un ar savu ļauno roklaižu bandu cenšas panākt, lai bērni nonāktu viņa nagos. Stāsta gaitā bērni tiek pārmesti no viena radinieka pie otra un nekur nevar atrast īstas mājas, jo Olafam izdodas visus apmānīt ar vienkāršas, bet efektīvas maskēšanās palīdzību. Bāreņi sāk nojaust, ka tas viss nav vienkārši tāpat, un ka visam pamatā ir ar kādu slepenu organizāciju saistīta konspirācija. Stāstu sērijā ir 13 grāmatas, kuras pavēsta par Bodiljēru bāreņu neveiksmju pilno dzīvi. Papildus šīm grāmatu fani var iepazīties ar citām Lemonija Sniketa grāmatām, kas tikai padziļina misticismu. Man patika, ka šie stāsti liek aizdomāties par patiesajām dzīves vērtībām, par to, ka katram ir savs īpašais talants, un par to, ka viss var būt nav nemaz tik slikti, kā sākumā liekas. Interesants elements ir sarežģītu vārdu un to paskaidrojumu iepīšana tekstā. Tas padara grāmatu visai noderīgu. Pati šo sēriju lasīju angliski un uzzināju daudzus noderīgus vārdiņus. Papildus tam, liels uzsvars ir uz to, ka grāmatas var būt labi sabiedrotie jebkurā dzīves situācijā, vajag tikai atrast pareizo. Tas netiešā veidā reklamē lasīšanu kā procesu un izceļ grāmatu vērtību mūsu dzīvēs.
Trešā bērniem domātā grāmatu sērija ir "Bada spēļu" autores Sūzanas Kollinsas "Zemzems hronikas", kas mums vēsta par Gregoru un viņa ģimeni. Gregors nejaušības pēc kopā ar savu mazo māsiņu nonāk neparastā zemē, kas atrodas dziļi zemes dzīlēs. Tajā valda tumsa, savādi ļaudis un gigantiski dzīvnieki. Gregoram nākas piepildīt vairākus svarīgus pareģojumus, par kuru eksistenci viņš līdz šim neko nebija zinājis. Sērijā ir 5 grāmatas, katra arvien vairāk liek iedziļināties Zemzemes valstības vēsturē un paražās. Gregors atrod jaunus draugus un arī ienaidniekus - milzu žurkas. Cīņa ir nežēlīga, vairāki tēli grāmatas gaitā iet bojā. Šo grāmatu ieteiktu lasīt tikai tiem bērniem, kam nervi ir stiprāki. Tomēr galā viss beidzas labi, kā jau kārtīgā bērnu grāmatā. Man patika, lai gan tā nav labākā no literārā viedokļa. Kārtīgs piedzīvojums ar daudziem tēliem un elementiem, kas nenogurdina, tomēr uztur zināmu spriedzi un interesi turpināt. Grāmatu lasīju angliski, pagaidām latvisko tulkojumu neesmu redzējusi.

Ceru, ka būšu ieinteresējusi kādu vismaz apskatīt šīs grāmatas vai to ekranizētās versijas. Jā, divām no tām ir arī filmas. 




Tomēr varu teikt, ka "Nelaimīgo notikumu sērijas" filma ir tikai interpretācija par grāmatu sēriju, tomēr tai ir jauks vizuālais risinājums. Kurš variants ir labāks, spriediet paši.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru