01.02.13

Seriāli - gandrīz vai otrā dzīve? (Trešā daļa - Mūsdienīgie seriāli)

Iepriekšējos divos rakstos jau iepazīstināju ar saviem iecienītākajiem komēdiju un fantastikas seriāliem. Šoreiz pastāstīšu par tiem, kuri ir tuvāki ikdienas dzīvei un mūsdienu realitātei.

Ļoti populārs seriāls, kurš ieguvis lielu atzinību par savu reālistisko sniegumu ir "Grejas anatomija" (Grey's Anatomy), kas mūs ved cauri ārstu dzīvei, pieredzei un traumām no rezidentūras pirmā gada un uz priekšu. Seriāla galvenā varone ir slavenās ārstes meita Meredita Greja. Seriāls seko līdzi viņas dzīvei un tiem cilvēkiem, kas ir viņai apkārt Sietlas mācību hospitālī. Pirmais gads praksē ir īpaši grūts, bet arī nākamie nav mazāk garlaicīgi. Pieredze un atbildības sajūta pret pacientiem aug. Cilvēki mirst, un ne tikai pacienti - arī kolēģi. Traģēdijas mijas ar priecīgiem notikumiem. Viss kā reālajā dzīvē, lai gan varbūt nedaudz pārspīlēti attiecībā uz vienu personu. Galvenā doma - nekad nezini, kas var notikt tālāk un ir jāizbauda katrs dzīves brīdis.

Viens no jaunākajiem un skandalozākajiem seriāliem, kurš izdzīvojis pirmo sezonu un nupat uzsācis otro ir HBO seriāls "Meitenes" (Girls). Patiks gados jauniem cilvēkiem, jo parāda dzīves skarbo realitāti vecumā ap 20. Bezdarbs, lauztie sapņi un pieaugušo dzīves realitātes skarbā puse. Seriāla galvenās varones ir četras jaunkundzes, kuras cenšas izveidot savu patstāvīgo dzīvi un iekuļas dažādās sociālajās nepatikšanās. Lielā mērā seriāls parāda to, ka ne vienmēr visu var piedot un draudzībai vajag vairāk nekā vien smaidi un ķiķināšana. Katrs tēls ieņem savu pozīciju un pieturas pie saviem morāles principiem. Hanna ir jauna rakstniece-egoiste, kas rēķinās vien ar savām vēlmēm un vajadzībām. Apsveicama ir viņas pašapziņa un kompleksu trūkums. Pilnīgs pretpols ir viņas labākā draudzene Mārnija, kura ir ļoti savākta, skaista, bet kompleksaina mākslas galerijas asistente. Džesa ir pilnīga brīvdomātāja un vienmēr pārsteidz ar saviem negaidītajiem lēmumiem. Savukārt Šošanna ir tipiskā pelīte, kura beidzot ir izlēmusi izrausties no savas personīgās rozā pasaulītes un saskarties ar dzīvi aci pret aci. Problēmas ar puišiem, sarežģītas draudzības nianses un intrigas. Brīdinājums - kā jau HBO seriālam, ir atklātas seksa ainas, apreibinošo vielu lietošana un rupja valodiņa.

Detektīvu žanrs mūsdienas vēl joprojām cilvēkiem nav apnicis, tomēr tas tiek pasniegts citā mērcē. Interesanta pieeja noziegumu risināšanā izmantojot psiholoģiju un dažus trikus ir seriālā "Mentālists" (The Mentalist). Patriks Džeins ir pārdzīvojis milzīgu traumu - viņa arogances dēļ nenotveramais sērijveida slepkava Sarkanais Džons ir nogalinājis viņa sievu un meitiņu. Lai kaut kā sevi mierinātu, Džeins velta savu dzīvi viņa notveršanai un, lai to panāktu, sadarbojas ar Kalifornijas Izmeklēšanas biroju. Šarmantais sociopāts un cilvēku pazinējs Džeins atrisina šķietami neatrisināmas kriminālās lietas, bieži vien izmantojot visais smalkus trikus, lai piemuļķotu noziedzniekus un liktu viņiem sevi atklāt. Asprātīgi jociņi un arī apziņa, cik trausla ir cilvēka dzīve padara šo seriālu ļoti interesantu un aizraujošu.

Sērijveida slepkava kā galvenais varonis - kāpēc gan ne? "Deksters" (Dexter) ir seriāls, kurš atklāj sērijveida slepkavas divdabīgo raksturu. No vienas puses - nāves mašīna, kas nežēlīgi nogalina savu upuri un līķi iemet okeānā, no otras puses - mīlošs tēvs un brālis. Deksters strādā Maiami Izmeklēšanas birojā par asins analītiķi. Savu darbu viņš pieprot - var pateikt, kā notika noziegums vien palūkojoties uz asins pilienu nospiedumiem. Bērnībā pārdzīvotā trauma liek viņam nepārvarami vēlēties nogalināt cilvēkus, bet viņa audžutēvs iemācījis Deksteram veidus, kā netikt pieķertam un to, ka nogalināt drīkst tikai citu cilvēku slepkavas, kas izbēguši no soda - savdabīgs slepkavas kodekss. Katrā sezonā Deksters saskaras ar vienu vai vairākiem lielajiem pretiniekiem - citiem meistarīgiem slepkavām, bet tomēr kaut kā viņam izdodas tiem tikt klāt un sodīt viņus uz sava rituālā galda. Spriedze un neziņa par to, kā viss pagriezīsies tālāk. Ļoti interesanti, jo nevar viennozīmīgi pateikt, ka pasaulē ir tikai labi vai ļauni cilvēki. Katrā ir pa druskai no abiem.

Lai gan "Dauntonas Abatija" (Downton Abbey) nav mūsdienu seriāls, bet gan ataino aristokrātu dzīvi 20. gadsimta sākumā, tas parāda tā laika realitāti. Vara un stils. Paražas un tradīcijas, kuras tiek pamazām pazudinātas līdz ar Pirmo Pasaules karu. Stāsts par to, kā aristokrātu dzimta saskaras ar pārmaiņu laikiem un tā sekām. Šiks un modernizācija, jaunie un vecie veidi, kā viss tiek darīts. Kungu un kalpu attiecības un dzīves sarežģījumi. Ļoti interesants seriāls, jo parāda dažādo sabiedrības slāņu ikdienu. Arī tērpi tiek piemeklēti attiecīgi laikam un modei. Šajā seriālā netrūkst intrigu, mīlestības, vilšanās un nāves.

Ceru, ka šis saraksts kaut vai nedaudz iedvesmoja iepazīties ar man tuviem seriāliem un to varoņiem. Katram seriālam ir savs šarms un tikai pats skatītājs var izlemt cik tālu sekot šiem stāstiem. Tāpat kā ar grāmatu lasīšanu, ne viss der visiem un katram kaut kas der. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru