10.04.13

Pārvākšanās - murgs, vai tomēr aizraijošs pasākums? (3. daļa)

Pārvākšanās

Pati pārvākšanās arī var būt visai sarežģīta. Jāsarunā laiks un cilvēks, kurš veiks šo procesu. Mēs izvēlējāmies pasūtīt nelielu kravas mašīnu un palūgt draugam aizvest trauslās lietas ar mašīnu tās pašas dienas rītā. Mēbeles var radīt dažādas problēmas. Ja tās nav izjaucamas, vajag zināt, vai tās ir transportējamas un vai tās būs iespējams dabūt iekšā jaunajā mājoklī. Mūsu jaunais dzīvoklis atrodas daudzstāvu mājas 14. stāvā (labi, ka ir lifts) un priekštelpa ir ļoti šaura. Papildus mīnuss - tieši pretī durvīm ir siena. Lielo dīvānu iegāde atkrīt. Lai dabūtu zemo ādas dīvānu iekšā dzīvoklī piegādātāji elsa un pūta, nedaudz noskrāpēja sienas, bet beigās tomēr dabūja iekšā pa durvīm. Lielās pūles atmaksājās. Kopumā mūsu gadījumā labums bija tāds, ka pārvācoties mums nebija daudz mēbeļu - galds, daži krēsli, karkasa skapīši un divi plaukti. Citreiz var gadīties tā, ka jaunu mēbeļu iegāde var sanākt lētāk, nekā pārvest vecās (īpaši, ja tās ir vecmodīgas un nolietotas).

Iebraucot jaunajā vietā ir kritiski jāizvērtē, kur kas atradīsies. Vislabāk laicīgi nomērīt un izplānot visu telpu platību un mēbeļu izvietojumu. Ja telpās jau ir mēbeles, ir vērts izsvērt, vai to novietojums ir ergonomisks un ērts. Gaismas ķermeņi, sildierīces un elektrības ligzdas var stipri ietekmēt telpu izkārtojuma modeli, tāpēc labāk uzreiz izvērtēt, vai pagarinātājs būs labāks risinājums par galda novietošanu telpas otrā pusē. Ja tic enerģētikai un ezoterikai, ir vērts izvērtēt mēbeļu "pareizo" izvietošanu jau no paša sākuma, lai nesanāk bezmiega pilnas naktis uz āderēm un disharmonija darbā, jo visi stūri pagriezti uz vietu, kur visbiežāk sanāk sēdēt.

Par mantu izkrāmēšanu uzreiz pēc pārvākšanās var būt divējāds jautājums. No vienas puses ir baigi forši, ka māja visai drīz paliek omulīga un patīkama. Viss ir savās vietās un ir mājīguma sajūta. No otras puses, ja neizpakotās kastes var dabūt prom no acīm un tās netraucēs, tas ir lielisks veids, kā izvērtēt mantu patieso vajadzību. Ja kaut kas paliek kastēs vēl vairākus mēnešus pēc pārvākšanās un tās nav slēpes vasarā vai ritenis ziemā, tad tas laikam nemaz nav vajadzīgs un no šiem enerģētiskajiem vampīriem var atbrīvoties.

Prātīga lieta ir uzreiz pārbaudīt, vai dzīvoklī ir kādas nepilnības un par tām noteikti jāziņo saimniekam vai aģentūrai. Mūsu gadījumā dušā nebija karstā ūdens. Tas ir vajadzīgs gan tāpēc, lai šīs nepilnības tiktu laicīgi novērstas, gan tāpēc, lai pēc tam nesanāk, ka esi vainīgs un jāuzņemas  materiālā atbildība. Ļoti svarīgi ir izlasīt līgumā noteiktos kritērijus par dzīvokļa ekspluatāciju, labošanu un atbildību. Jāzina, kuram jālabo salūzis plaukts, un kurš maksās par remontu, ja augšējie kaimiņi nolies ar ūdeni. Ir vērts padomāt par dzīvokļa apdrošināšanu, ja to nav izdarījis saimnieks. Kā arī ir vērts apsvērt domu par dūmu detektoru un apsardzi vai personīgo mantu apdrošināšanu zādzības gadījumā, ja tas nav iekļauts līgumā.

Arī papīra lietas nevar atstāt bez ievērības. Par elektrības, gāzes, ūdens un interneta rēķiniem labāk uzzināt laicīgi. Arī mājas apsaimniekošanas cenas var atšķirties. Sāpīgākais jautājums - interneta un telefona līnijas ievilkšana. Anglijā tas parasti prasa vismaz 3 nedēļas un meistaru jāsarunā ļoti laicīgi. Vislabāk visas šīs lietas noskaidrot vēl pirms pārvākšanās, lai zinātu, kas un kā.

Ir ļoti daudz sīku detaļu, kuras atšķiras katrā atsevišķā gadījumā, bet kopumā pārvākšanās process ir visai līdzīgs visur. Ceru, ka šī rakstu sērija bija noderīga. Vēlu patīkamu pārvākšanos!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru