02.04.13

Pārvākšanās - murgs, vai tomēr aizraijošs pasākums? (1. daļa)


Beidzot dzīvē pienācis  tas posms, kad varam atļauties izvākties no mūsu labprātīgi komunālā dzīvokļa, kur kopā nodzīvoti divi ar pusi gadi + pusgads citā dzīvoklī ar gandrīz tiem pašiem cilvēkiem. Tagad mums būs vairāk telpas un vairs nevajadzēs rēķināties ar citu cilvēku untumiem un īpatnībām. Šis posms daudz iemācīja par kompromisu meklēšanu un citu cilvēku pieņemšanu. Tomēr no sirds priecājos, ka beidzot varēs izbaudīt pilnīgu rīcības brīvību.

Kas attiecas uz pašu pārvākšanās procesu, tas ir visai ilgstošs un dažiem cilvēkiem var likties pārāk haotisks. Man ļoti patīk visu plānot un organizēt, līdz ar to arī pārvākšanās ir sava veida jauns izaicinājums. Pārvākšanās procesu varētu iedalīt trīs galvenajos posmos:
  1. Jaunas vietas atrašana
  2. Visu mantu sapakošana un gatavošanās pārvākties
  3. Pārvākšanās uz jauno vietu
Dzīvokļa meklēšana

1. Posms mums noritēja veiksmīgi. Jau ļoti laicīgi atradām jauno dzīvokli, kas mūs apmierina pēc vairuma kritēriju. Anglijā ar nekustamajiem īpašumiem pārsvarā nodarbojas aģentūras, kas gan sanāk dārgāk, bet no otras puses nodrošina zināmu komfortu un drošību. Dzīvokli meklējām caur metameklētāju, kas apkopo informāciju no dažādām aģentūrām. Mūsu gadījumā labākais izrādījās Rightmove. Pirms atradām īsto dzīvokli, apskatījām 3 citus, kas mūs neapmierināja ar cenu, telpu platību vai izkārtojumu. Bet tad patrāpījās viens, kurš jau no sludinājuma likās superīgs un pilnīgi piemērots mūsu vajadzībām. Apskatījām dzīvokli un uzreiz nolēmām, ka ir jāņem. 

Apskatot potenciālo dzīvesvietu ir vairākas svarīgas lietas, kas jāizdara:
  1. Jāpārbauda, kāda ir mājas drošība (ārdurvis, dzīvokļa durvis, novērošanas kameru esamība, pieeja no ārpuses cauri logiem, arī drošība mājas apkārtnē)
  2. Sildierīču izvietojums un regulējamība (ir dzīvokļi, kur sildītāju nav vai arī elektrība jāuzpilda ar čipkartēm, kas ir ļoti neparocīgi)
  3. Ūdens spiediens (īpaši aktuāli augstākiem stāviem; svarīga ir arī klozetpoda funkcionalitāte, jo var gadīties, ka paliek "pārsteigumi" nākamajam apmeklētājam)
  4. Telpu funkcionalitāte (vai telpa ir labi izmantojama un būs viegli izvietot vēlamās mēbeles)
  5. Kas atrodas virtuvē (virtuvē vajadzētu jau būt plītij, ledusskapim un veļas mašīnai, kā arī funkcionāliem skapīšiem)
  6. Apskatīt un izrunāt mēbeļu sarakstu, kas atradīsies dzīvoklī (šis jautājums Anglijā nosaka dzīvokļa īres apmēru, kā arī var radīt diskusijas pirms izvākšanās; ja līgumu paraksta uz ilgāku laiku, ir vērts apsvērt daļēji mēbelētos un nemēbelētos dzīvokļus, jo ilgtermiņā tie sanāk lētāki)
  7. Pārliecināties par visiem kritērijiem un izdevumiem, ko prasa aģentūra (tas parasti var būt noteikts ienākumu līmenis, darbavieta, sociālais statuss; neizejot kritērijus var zaudēt prāvu naudas summu)
  8. Noteikti izvērtēt atrašanās vietu (vai ir pieejams sabiedriskais transports; kur atrodas tuvākais lielveikals; cik tālu līdz pilsētas centram; vai apkārtnē ir vieta, kur atpūsties)
  9. Uzzināt par mašīnas noparkošanas iespējām (pat ja pašam vēl nav personīgais transports, var gadīties, ka ar auto ieradīsies kāds viesis vai arī pašam vēlāk būs vēlme iegādāties mašīnu)
  10. Izvērtēt visus potenciālos izdevumus un dzīves izmaksas (transporta biļete diviem cilvēkiem var beigās iznākt dārgāk nekā noīrēt dzīvokli tuvāk pilsētas centram; mājas ir grūtāk apsildīt un tas prasīs papildus izdevumus par sildīšanu; kādi rēķini būs jāmaksā, jo ir dzīvokļi, kur gāzes vispār nav un viss darbojas uz elektrības)
Ja dzīvoklis/māja atbilst vairumam kritēriju un īres noteikumi neradīs problēmas, tad ir vērts pāriet pie nākamā posma, kas sevī ietver papīra un naudas lietas. Par tām gan neko smalkāk nestāstīšu, jo to paskaidros aģentūra vai saimnieks. Kad dzīvokļa atslēga ir tikpat kā rokās, jāsāk pakot mantas, par ko pastāstīšu nākamajā rakstā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru