30.06.13

Gardais cepetis medus/sinepju mērcē

Cepeši un šķiņķi ir gardi ne vien Ziemassvētkos, bet visu gadu. Silti tie lieliski iet kopā ar štovētiem kāpostiem un kartupeļiem, bet auksti un sagriezti plānās šķēlītēs kļūst par lielisku sviestmaižu papildinājumu.

Mana recepte ir gaužām vienkārša. Būs nepieciešams:

  • Skaists, liess cūkgaļas gabaliņš bez kaula
  • Sinepes ar graudiņiem (sinepes var izvēlēties pēc garšas - kam garšo asākas, Krievijas sinepes, kam maigākas - Franču sinepes)
  • Medus (biezais vai sacukurojies medus būs labākā izvēle)
  • Sīpols
  • Ķiploks
Daudzums atkarīgs no personīgās gaumes, bet es izmantoju 750 g lielu cūkgaļas gabalu; 1 ēdamkaroti sinepju; 1 ēdamkaroti baltā medus; 1 vidēja lieluma sīpolu; pusi ķiploka galviņas.

Pagatavošana:
  1. Gaļas gabaliņu* nedaudz iegriež, lai tas labāk uzsūktu sīpola un mērces garšu.
  2. Medu nedaudz atjauc ar siltu ūdeni, lai tas kļūtu šķidrs un tad sajauc ar sinepēm.
  3. Sīpolu sagriež ripiņās un pārdala 4 daļās.
  4. Ķiploku sagriež daiviņās.
  5. Gaļu, ķiploku un sīpolu ieliek speciālā maisiņā**, pārlej ar medus/sinepju mērci.
  6. Maisiņu kārtīgi aizsien ar nelielu gaisa rezervi (cepšanās laikā tas uzpūtīsies) un visu kārtīgi samaisa, lai mērce tiktu gan uz sīpoliem un ķiplokiem, gan noklātu gaļas gabaliņu no visām pusēm.
  7. Liek uz cepamās pannas krāsnī uz 45 min***. 180°C temperatūrā.
  8. Izņem gaļu no maisiņa un liek uz cepamās pannas, kas izklāta ar foliju. Aplej ar mērci un uzliek pa virsu sīpolus.
  9. Liek krāsnī uz 30 min. apbrūnēties.
  10. Bauda siltu vai ļauj atdzist.
*Ja gaļas gabals ir sāļš (cepeša gabaliņi Anglijā vienmēr ir pārāk sāļi), to var izmērcēt ūdenī vai pienā vienu diennakti.
**Cepšanai izmantoju speciālo cepeša maisiņu, lai gaļa izceptos vienmērīgi un nepaliktu sausa. Ja nav šāda maisiņa, izmanto foliju.
***Laiku rēķina atkarībā no gaļas gabaliņa svara - 30 min. uz 450 g gaļas + 30 min.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru