18.06.13

Nepazaudē īsto vietu - grāmatzīmju daudzveidība


Cik kaitinoši ir atkal meklēt vietu, kurā esi palicis grāmatā. Noliki grāmatu maliņā, bet pēc tam vairs neatceries, kurā lappusē palika pēdējais lasītais teikums. Lai atrisinātu šo problēmu, jau gadsimtiem cilvēki izmanto grāmatzīmes. Laika gaitā tās ir transformējušās un mainījušās, bet mērķis paliek viens - atzīmēt pareizo vietu, kur turpināt lasīt.

Par grāmatzīmi var izmantot gandrīz jebkuru neliela izmēra objektu. Papīra vai koka lapa, veikala čeki, transporta biļetes, zīmuļi vai speciālās grāmatzīmes - jebkas var tikt veikli iesprausts starp grāmatas lapām. Vēlams gan, lai šis objekts būtu plakans un nebojātu grāmatas struktūru. Man ir paradums nēsāt grāmatas līdzi, kā arī lasīt darbā, līdz ar to grāmatas atrodas neērtā pozīcijā un grāmatzīmes mēdz izbirt. Tad nu nākas veikt mazo noziegumu un locīt lapu stūrus - angliski tam pat ir nosaukums "dog ears" jeb suņa ausis. Ar aizlienētām grāmatām gan cenšos tā nedarīt, bet bieži atrodu grāmatas, kur kāds jau ir locījis pirms manis, tad nu ir tāds mazais smīniņš sejā, jo nejūtos vientuļa šajā nelāgajā paradumā.
Man personīgi patīk grāmatzīmes, kurām ir magnētiņi no abām pusēm vai arī tās ir uzmaucamas uz grāmatas malām. Mēdzu izmantot arī papīra klipšus un spraudītes, jo tās nekrīt nost pie mazākās kustības. Papīra vai ādas sloksnītes var būt aizraujošas pašas par sevi, jo to dizaina iespējas nav ierobežotas. Vienreiz kādā vecā bībelē atradu knipelētu krustiņu. Citā grāmatā atradu ļoti skaistus dekoratīvos dūrainīšus - izgrieztus no plānas ādas un izdekorētus ar rakstiņiem. Ir gan gadījies atrast grāmatu, kurā par grāmatzīmi tika izmantota cigarešu paciņas folija - tas bija vairāk nepatīkams atradums nelāgās tabakas un dūmu smakas dēļ. Vēl tagad ir diezgan populāras grāmatzīmes ar piespraužamu gaismiņu, lai var lasīt tumšā telpā un netraucēt citiem. Man arī tāda ir. Ļoti parocīgi ceļošanas laikā. Ērtas ir arī tās grāmatzīmes, kas jau ir iestrādātas grāmatā vai piestiprinātas uzmaucamajam grāmatas vāciņam.
Grāmatzīmes bieži kļūst par mārketinga objektiem - uzdrukā skaistu bildīti un otrā pusē reklāma. Man jau ir vesela kolekcija ar skaistajām Galerija Istaba grāmatzīmēm. Ļoti interesantas un arī atgādina par jaukajām emocijām, kas iegūtas apmeklējuma laikā. Bibliotēkas mēdz drukāt uz grāmatzīmju formāta lapas savus darba laikus un galvenos noteikumus. Manuprāt, ļoti parocīgi. Paņēmi grāmatu no bibliotēkas un zini, kad vari nest atpakaļ, lai nenāktos vilties pie slēgtām durvīm. 
Nav jātērē milzu summas, lai tiktu pie skaistas grāmatzīmes.  Tās var uztaisīt arī pats. Vienkāršākais veids - paņemt un apzīmēt kartona sloksnīti. Ja daba nav apveltījusi ar talantu, var veidot kolāžu vai dekupāžas tehniku. Var arī salocīt skaistus origami vai izgriezt interesantas formas. Man ļoti patīk uzmaucamās papīra sirsniņas un stūrīši.

Grāmatzīmes var sašūt no kāda padevīga un neirstoša materiāla - piemēram, ļoti labi der filcs. Skaistas, bet trauslas grāmatzīmes sanāk no dabas objektiem - ziediem un lapām. Papildus bonuss - tiek saglabāta piemiņa no skaistās sezonas. 
Daži piemēri no plašās grāmatzīmju pasaules:


















Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru