12.03.13

Lelles, kas atdzīvojas


Marionetteby ~zevaazka

Marionetes un leļļu teātris man vienmēr ir likušies interesanti. Cilvēku un dzīvnieku lelles, kas pašas dzīvo savu dzīvi uz skatuves. Gandrīz vai labāk par filmu specefektiem. Striķīšu raustīšanas māksla allaž ir fascinējusi skatītājus. Dažiem tas pat šķiet baisi - ja nu arī tevi patiesībā kāds rausta aiz striķīšiem un liek darīt to, kas viņam ienāk prātā?
Marionetes ir perfektas jebkura stāsta attēlošanai. Vai tā būtu pasaka, leģenda, novele vai opera - lelles šo stāstu izstāstīs ne sliktāk par īstiem aktieriem. Nekas nevar līdzināties mīļākajai grāmatai, kas ir atdzīvojusies ar leļļu palīdzību.

Melinda Downing Marionette Exposed

Marionešu teātriem ir sena vēsture. Nav īstas skaidrības, kad parādījās pirmās lelles, kuru kustību kontrolē ar striķīšu palīdzību, bet lēš, ka tas varētu būt jau kopš senās Ēģiptes laikiem. Pirmās rakstiskās liecības par marionetēm ir saglabājušās Hērodota un Ksenofona darbos (5.g.s. p.m.ē). Viduslaikos marionetes izmantotas, lai parādītu cilvēkiem doktrīnas būtību. Pamazām marionešu teātris ieguva humoristisku pieskaņu un kļuva par populāru ielu mākslinieku darbarīku. 20.g.s. marionešu teātris ieguva nopietnu nišu izklaides industrijā. Piemēram, Latvijas Leļļu teātris ir dibināts 1944. gadā (kā Latvijas PSR Valsts leļļu teātris) un turpina iepriecināt gan pieaugušos, gan bērnus arī šodien.
Charlie Chaplain
Marionešu teātru izrādes ir tik ļoti daudzpusējas un dažādas, ka būtu grūti pieminēt tās visas. Manā bērnībā favorīti bija suņuks Pifs, draiskulis Čipolino un palaidnīši zaķīši Pauks un Šmauks. Vēl daudzi varētu atcerēties Runci Renāru un divus pelēnus (Pīks un Pīka), kas iepriecināja bērnus no TV ekrāniem. Diemžēl, mūsdienās leļļu teātris ir nostumts tālākā mākslas nostūrī, bet velti. Lai atgādinātu, cik tas patiesībā ir burvīgs, gribu padalīties ar dažiem video, kas, manuprāt, lieliski reprezentē šīs mākslas aizraujošo būtību.



Latviešu lelles

Zalcburgas Marionešu teātra izrādes

Žanra klasika televīzijā - The Muppets

Citas izrādes




Milzu marionete ielās


Cilvēks, kas saslimis ar marionetēm

Leļļu uzbūve

Kā uztaisīt marioneti

Kā darbojas dekorācijas (ne gluži marionetes, bet arī pa tēmu).

Un nobeigumam -  Vai cilvēki arī ir tikai marionetes?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru