20.03.13

Varenais no Oza zemes


Vai esat dzirdējuši par Ozu? Tā ir īsta burvju valstība - paralēla pasaule, kur notiek īsti brīnumi. Latvieši gan drīzāk šo pasauli būs iepazinuši caur krievu autoru Aleksandru Volkovu, kurš pa savam pārrakstīja L. F. Bauma "Vareno no Oza zemes" un nosauca par "Smaragda pilsētas burvi". Jaunā Disneja filma stāsta par to, kas gan patiesībā ir Ozas varenais burvis un kā viņš nonāca brīnumu valstībā.

Oskars Digs ir cirka iluzionists, kurš jūtas nenovērtēts. Viņš manipulē ar skatītājiem un asistentēm. Bēgot no dusmīga greizsirža, Oskars ielec gaisa balonā un tiek ierauts viesuļvētrā. Pēc laika viņš attopas pavisam citā pasaulē, kur viss ir kā pasakā un satiek daiļo Teodoru, kas viņu uzskata par burvi no pareģojuma. Līdz ar burvja statusu Oskaram tiek piesolīts tronis un neskaitāmas bagātības. Tas ir tieši tas, ko viņš vienmēr ir tik ļoti vēlējies. Bet visam ir sava cena. Lai kļūtu par īstu valdnieku, Oskaram ir jāuzvar ļaunā burve...

Tālāk nestāstīšu, lai nebojātu prieku tiem, kas filmu vēl nav noskatījušies. Kā jau Disneja politika paredz, viss beidzas labi un savus bērnus var vest uz šo filmu bez bailēm par psiholoģiskām traumām. Daudz skaistu krāsu un interesantu tēlu. Man personīgi ļoti patika mazā porcelāna lelle, kura nebūt nav tik trausla, kā izskatās. Negantās ūdens laumiņas izskatījās visai forši un liek pasmieties par to riebīgo raksturiņu. Arī lidojošie pērtiķi ir visai iespaidīgi. Stils ir nedaudz līdzīgs Alisei Brīnumzemē, bet bez Bērtonīga piesitiena. Trūkst dažu elementu, piemēram, rubīna kurpīšu, bet tas ir tāpēc, ka Warner Brothers vēl joprojām patur visas tiesības uz šiem elementiem. Nav liela bēda - ragana nedaudz pārtonēta un kurpītes neparādās, bet var saprast, kas notiek. Tiem, kas nav redzējuši veco Ozas versiju ar Džūdiju Gārlandu, noteikti iesaku to izdarīt.
Personīgi es šo filmu vērtētu uz kādām 7 ballēm no 10. Man patika stāsta attīstība, aktieru spēle un ideja. Specefekti ir pakārtoti 3D versijai un 2D versijā neizskatās pārāk iespaidīgi. Galvenokārt filmas veidotājiem nav izdevies salīmēt aktierus ar datorgrafiku. Šajā jomā, manuprāt, Disnejam vēl tāls ceļš ejams, bet filmas idejiskā būtība no tā necieš. Ieteiktu ģimenēm ar bērniem un cilvēkiem, kam patīk pasakas un fantastika.

2 komentāri:

  1. Pag, pag.. Vai tad rubīna kurpītes ir Worner Brothers izgudrojums? Man šķita, ka tās tika minētas arī oriģinālajā stāstā. Protams, pati neesmu lasījusi.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Kurpītes pašas par sevi nav WB izgudrojums, bet viņiem ir autortiesības uz kurpīšu dizainu. Gan jau tas viss iet krietni dziļāk un Disnejs gribēja izvairīties no liekām tiesas prāvām. Šajā filmā kurpītēm nav nozīmes, līdz ar to, nav liela traģēdija, ka tās nekur neparādās.

      Dzēst